Balletvoorstelling Beethoven, vrijdag 12 juni 2020

Deze voorstelling gaat helaas niet door in verband met de Corona crisis. 

Vrijdag 12 juni 2020 (v. ± 16.30 uur-± 01.30 uur)

Ballet op grootse composities. Nationaal ballet te Amsterdam

Ter gelegenheid van zijn 250ste geboortedag danst Het Nationale Ballet twee meesterwerken en een nieuwe creatie op muziek van grootmeester Beethoven. George Balanchine: ‘Aan Beethoven kan de danskunst zich maar beter niet wagen, zijn muziek valt niet te choreograferen’. Inmiddels hebben heel wat choreografen bewezen dat dit, hoewel niet eenvoudig, toch wel degelijk mogelijk is. En hoe!

Hoogstwaarschijnlijk de eerste in Nederland die Balanchines ongelijk aantoonde was – wie anders? – Hans van Manen. Op Beethovens strijkkwartet Grosse Fuge creëerde hij een sublieme choreografie, die na de première in 1971 werd uitgeroepen tot ‘meest belangwekkende Europese ballet van het decennium’. ‘Briljant en oogstrelend’, ‘één brok samengebalde energie’, schreef de pers bij recente uitvoeringen van dit zinderende dubbelkwartet, dat tegenwoordig een van de meest uitgevoerde Van Manen-balletten wereldwijd is.

Beethoven schreef tijdens zijn leven slechts één ballet, Die Geschöpfe des Prometheus, een allegorisch handelingsballet dat hij in 1801 componeerde in opdracht van het Weense Keizerlijke Hof. De muziek was een succes, maar van de choreografie is behalve een korte synopsis – over Prometheus die het vuur van de goden steelt om dat aan twee menselijke gestalten te geven – niets bewaard gebleven. In Back to Beethoven presenteren wij de wereldpremière van een nieuwe, meer abstracte vertaling van Die Geschöpfe des Prometheus, gecreëerd door drie jonge choreografen van naam: Wubkje Kuindersma, Ernst Meisner en Remi Wörtmeyer. In navolging van de drie ‘Van’s’, die in 1975 gezamenlijk Collective Symphony creëerden, zullen zij ieder een deel van Beethovens ballet voor hun rekening nemen.

Prijs €. 89,50 p.p. incl. toegangskaart 1e rang

 

DeutschDeutschDeutsch